Bodemprijs: mini-documentaireserie over natuurvriendelijke landbouw

Het Wereld Natuur Fonds presenteert een nieuwe documentaireserie: Bodemprijs. In 3 afleveringen laat filmmaker Jasper Spanjaart verschillende boeren en onderzoekers aan het woord over hoe landbouw en natuur samen kunnen werken. Tegelijkertijd zie je hoe urgent een verandering nodig is voor herstel van biodiversiteit in Nederland. En hoe moeilijk dat voor boeren is om te realiseren in het huidige landbouwsysteem.

Winst en Weidevogels

In de 1e aflevering van Bodemprijs Winst en Weidevogels vertelt de jonge boer Jaring Brunia zijn verhaal. Hij nam het bedrijf over zijn ouders, maar gooide het helemaal over een andere boeg. Jaring: “Boeren bevinden zich vaak in een conservatieve omgeving. Als ze het al anders willen doen, krijgen ze vaak kritiek vanuit de gemeenschap. Daar komt bij dat kinderen die het bedrijf overnemen, zich belemmerd voelen in hun keuzes en bedrijfsvoering omdat ze toch rekening houden met hun ouders. En onze ouders hebben het natuurlijk supergoed gedaan. Maar met de kennis van nu, kunnen we het anders doen. En het moet ook anders.”
Toen Jaring biodynamisch wilde gaan boeren, dacht bijna iedereen dat een boerenbedrijf runnen, met de natuur als bondgenoot, niet kon. Maar hij heeft doorzettingsvermogen, een doel en veel passie voor zijn dieren, en laat zien dat het wél kan. Juist door gebruik te maken van natuurlijke processen en van wat de natuur biedt.

Natuurgedreven landbouw

Die samenwerking tussen landbouw en natuur wordt in Bodemprijs verder toegelicht door Professor Pablo Tittonell, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij geeft inzichten vanuit de agro-ecologie: landbouw die profiteert van biodiversiteit. Jasper: “Met Bodemprijs wil ik bijdragen aan meer bewustzijn rondom natuurvriendelijke voedselproductie in Nederland”, aldus Jasper Spanjaart. “Aan de hand van persoonlijke en authentieke verhalen van zowel boeren als onderzoekers laat de serie zien dat iedere verandering telt: het kan wél!”

Bekijk de eerste video Winst en weidevogels op YouTube. De volgende 2 video’s verschijnen de komende weken.