Video Onderland toont ondergrondse Peelrandbreuk

Op de Dutch Design Week staat de installatie Onderland van de Deurnse kunstenaar Michiel van Bakel. Het is een interactieve video over de onzichtbare ondergrond bij de Peelrandbreuk.

De video gaat spelen als er iemand langsloopt. De opbouw in de video is gekoppeld aan de afstand tussen het scherm en de kijker. Michiel (michielvanbakel.nl): “Hoe dichter je bij het scherm komt, hoe dieper je als het ware de bodem in gaat.” In het eerste deel zie je beelden van het Annabos in Uden en het bovengrondse leven. Hierna wordt de kijker meegenomen via het door ijzer roodgekleurd grondwater en de kronkelige wortelstelsels naar diepere aardlagen. “De opnames onder de grond zijn gemaakt tijdens sleufwerkzaamheden voor onderzoek naar de Peelrandbreuk in Bakel en Uden. Ik heb een microfoon in een van de peilbuizen gehangen.”

Onderzoek

Het werk van onderzoeker Jon Mensink is de directe aanleiding voor dit videoproject. Mensink onderzoekt namelijk alles wat onder het aardoppervlak zit en normaal gesproken dus onzichtbaar is. Ook de enorme hoeveelheden data die erbij komen kijken, zijn normaal gesproken niet zichtbaar.
De video verbeeldt alle deze gegevens en het leven onder de grond. Er wordt niet in gesproken, maar bevat wel het geluid van de Peelbodem.

Heb je Dutch Design Week gemist? Dan kun je de film ook online bekijken.