Sorghumgraan biedt kansen

Sorghum is een tropische graansoort die nog vrij onbekend is in Nederland. Het gewas kent veel toepassingen voor zowel de melkveehouderij als de akkerbouw. Bovendien is het duurzaam én verbetert het de kwaliteit van de bodem.

Om een realistisch verdienmodel te kunnen maken, zijn akkerbouwer Aart Maris in Heijningen en Martijn Stevens van Seedscope Insight een grootschalige proef met sorghum gestart.

Bloemen en meel

Eind mei is er voor het project 21 hectare sorghum gezaaid; de oogst zal waarschijnlijk in november plaatsvinden.
De pluimen van het het gewas wordt in boeketten gebruikt. Het graan wordt – net als mais verwerkt tot veevoer, maar is ook zeer geschikt voor menselijke consumptie. Zo wordt er glutenvrij bier van gebrouwen. En het glutenvrije sorghummeel bevat veel vitaminen, mineralen, vezels en eiwitten en wordt traditioneel gebruikt in onder andere India voor platbroden zoals roti. In de westerse keuken is het meel ook zeer geschikt voor het bakken van koekjes, cakes en broden.

Bodemverbeteraar

De wortels van sorghum worden ruim 2 meter lang, waardoor de bodem minder inklinkt bij zware regenval.
Na het dorsen worden de overgebleven plantenstengels in de bodem omgeploegd en dienen als een organische meststof en bodemontsmetter. Dit maakt het gebruik van een chemische ontsmetter overbodig en is dus veel beter voor het milieu.

Biomassa

Tenslotte levert de proef biomassa voor de industrie. In deze vroege projectfase zijn daarom al geïnteresseerde bedrijven op het haventerrein van Moerdijk betrokken.

Meer informatie

Meer informatie over het project sorghum is te vinden in de nieuwsbrief Brabants Feestje!‘, op seedscope.nl of neem direct contact op met Martijn Stevens via martijn@seedscope.nl.